Search
Search

Käyttöohjeet

Esivalmistelut ennen ulkoporealtaan saapumista

Ennen ulkoporealtaan paikalleen toimitusta

  1. Täytyy asiakkaan valmistella asennuspaikka siten, että se kestää altaan painon täytenä (n. 400 kg/m2), sekä
  2. Varmistaa sovitun kuljetuskaluston pääsystä asennuspaikalle.

Varmistathan vakuutusyhtiöltäsi ulkoporealtaan kuulumisen kotivakuutuksen piiriin!

Pohjatyöt

Ulkoporealtaan paino täytenä lasketaan lisäämällä tyhjän altaan painoon altaaseen mahtuvat vesilitrat.

Pienemmilläkin ulkoporealtailla paino nousee tällöin lähes tuhanteen kiloon. Asennuspaikan tuleekin siis olla tasainen ja routimaton, eikä allas saa päästä vajoamaan paikallaan.

Routimattoman alustan (esimerkiksi 30cm sorapeti) päälle voi vaihtoehtoisesti valaa 10cm betonilaatan, tai asetella betonilaattoja sorapedin päälle vähintään 9kpl tasaisesti. Näiden päälle vielä Finnfoam eristelevyä 20-30mm levypaksuudella koko altaan alalle.

Ulkoporealtaan voi myös upottaa terassiin, mutta pohjatöiden on silti oltava yllämainitun kaltaiset. Helpointa on asentaa ulkoporeallas ensin ja rakentaa terassi ympärille jälkikäteen.

Olemassa olevan terassin yhteyteen tuotu allas suositellaan integroimaan terassiin jatkamalla vanhaa terassia ulkoporealtaan ympärille. Terassiin tulee jättää huoltoluukku/luukkuja altaan mahdollisia huoltotoimenpiteitä varten.

Kysy lisää myynnistämme.

Sähköasennus

Ulkoporealtaan sähköverkkoon liittäminen vaatii aina valtuutetun sähkömiehen.

HUOM! Älä laita allasta päälle ilman vettä!
HUOM!
 Vikavirtakytkin on asennettava aina!

Veden lisääminen

Ulkoporealtaassa on käytettävä tavallista juomakelpoista talousvettä. Varmista ennen altaan saapumista altaan täyttömahdollisuus esim. vesiposti, pesukoneliitäntä tai muu vastaava ja hanki valmiiksi tarvittavat letkut ja liittimet.
Täytä allas vedellä, vähintään 3cm hierontasuuttimien yläpuolelle.

HUOM! Älä ota allasta käyttöön kovilla pakkasilla, jäätymisvaara!

Kemikaalien annostelu

Tarkista ensin veden pH-arvo (7,2-7,8). Säädä pH+ ja pH- aineilla jos tarvetta.

Ensimmäisellä kerralla ja aina vedenvaihdon yhteydessä suoritetaan ns. shokkiklooraus, 20g (2 ruokalusikallista) / 1000l vettä kohden.

HUOM! Shokkikloorauksen jälkeen veden klooripitoisuus on korkea, ja altaaseen ei saa mennä! Klooripitoisuuden putoamisessa voi mennä jopa 2 vuorokautta.
HUOM! Kloorin lisäyksen jälkeen laita hierontapumput päälle ja anna käydä 15 minuuttia (sammuvat itsestään tämän ajan jälkeen) ja anna eristekannen olla auki, tällöin kloorista syntyvät höyryt pääsevät poistumaan.
HUOM! Älä laita allasta päälle ilman vettä!

Ulkoporealtaan vedenhoito

Ulkoporealtaan veden kloori- tai bromipitoisuus, sekä veden PH-arvot mitataan mittalaitteella, testitikuilla, elektronisella mittarilla tai ICOlla, jonka jälkeen tarvittavia kemikaaleja lisätään pakkauksen ohjeen mukaisesti mittaustuloksesta riippuen.

  1. pH-arvot ja mittaus
  2. kloori/bromi arvojen mittaus
  3. Jos tarvetta lisätä aineita, käynnistä hierontapumput ensin ja lisää sitten aineet, jotta ne sekoittuvat hyvin veteen.

PH-arvot ja mittaus

Ulkoporealtaan PH arvon tulisi olla 7,2-7,8.
10 g (1 ruokalusikallinen) / 1000l vettä kohden PH:ta laskevaa (pH SÄÄTÖ pH-) kemikaalia laskee altaan pH arvoa vähintään 0,1.
10 g (1 ruokalusikallinen) / 1000l vettä kohden PH:ta nostavaa (pH SÄÄTÖ pH+) kemikaalia nostaa altaan pH arvoa vähintään 0,1.
Odota vähintään 12 tuntia pH-kemikaalin lisäämisen jälkeen ennen uutta mittausta.
pH-kemikaalien lisäyksen jälkeen laita hierontapumput päälle ja anna käydä 15 minuuttia (sammuvat itsestään tämän ajan jälkeen), jotta kemikaalit sekoittuvat veteen.

HUOM! Älä lisää altaaseen vuorokaudessa 2 rkl / 1000l vettä kohden enempää pH+ tai pH- aineita. Jos pH pahasti pielessä, mittaa ja lisää pH aineita useampana vuorokautena peräkkäin.

Kloorin lisäys

Raeklooria tulee lisätä 2 kertaa viikossa (3-4 päivän välein) 5-10 g (0,5-1 ruokalusikallista) / 1000l vettä kohden, tai joka käytön jälkeen, altaan kuormituksesta riippuen. Vapaan kloorin määräksi suositellaan 0,6 – 1,0 mg/l.

Käynnistä hierontapumput (jos tarve lisätä kemikaaleja)

Kloorin lisäyksen jälkeen laita hierontapumput päälle ja anna käydä 15 minuuttia (sammuvat itsestään tämän ajan jälkeen) ja anna eristekannen olla auki, tällöin kloorista syntyvät höyryt pääsevät poistumaan. Altaan veden PH-arvo tulisi tarkistaa aina ennen kloorin lisäämistä veteen, sillä jollei PH-arvo ole sopivalla tasolla, kloorin teho heikentyy ja altaan vesi voi muuttua sameaksi. Myös altaan tekniikka mm. hierontapumput voivat vahingoittua jos pH on väärä!